+38 (04744) 3-23-47
Меню
Остання редакція: 23 лютого 2024

230 років від дня народження Георга Сімона Ома (1787–1854), німецького фізика

Георг Симон Ом народився 16 березня 1787 року в місті Ерланген (Баварія), в родині слюсаря. Він рано втратив матір, а батько — вельми розвинута людина — приділяв вихованню дітей величезну увагу, вселяючи синові любов до математики і фізики. Після успішного закінчення гімназії Георг в 1805 році вступив в Ерлангенського університету.

Провчившись три семестри, він прийняв запрошення зайняти місце вчителя математики у приватній школі в Готтштадте (Швейцарія), а потім — в Нейштадтской школі. Так почалася педагогічна діяльність Ома. Крім викладання він продовжував займатися самоосвітою. У 1811 році Георг повернувся в Ерланген і закінчив університет, отримавши ступінь доктора філософії. Відразу ж йому було запропоновано посаду приват-доцента кафедри математики цього університету.

В цей період він написав роботу про методику викладання. Це був його перший опублікований працю, який вийшов в 1817 році. Незабаром Георгу запропонували місце вчителя в єзуїтській колегії Кельна, де крім викладання він щільно зайнявся наукою. Ом, перш приділяв основну увагу математиці, натхненно переключився на фізику. Його захопила тема протікання електричних струмів по провідниках.

У Кельні вчений провів цілу серію експериментів і опублікував свої знамениті роботи по теорії гальванічної ланцюга. У 1826 році вийшла його стаття «Визначення закону, за яким метали проводять контактна електрику, разом з начерком теорії вольтаіческого апарату і мультиплікатора Швейггера». Але ця публікація не справила враження на вчених.

Першими закон Ома визнали російські фізики Ленц та Якобі, а в 1842 році Лондонське Королівське товариство нагородило Ома золотою медаллю і обрало своїм членом. Тільки після цього Ом отримав визнання і на батьківщині. У 1845 році його обрали членом Баварської академії наук, а через 4 роки запросили в Мюнхен на посаду екстраординарного професора, де Ом продовжив читати лекції, вести наукові дослідження та конструювати демонстраційні прилади.

У 1881 році на міжнародному конгресі електриків в Парижі вченими одноголосно було прийнято рішення назвати його ім'ям тепер загальноприйняту одиницю електричного опору («один Ом»).